Co na sebe

26.11.2014 18:33

   Zima se opět blíží, a tak se pomalu stahujeme do garáží, abychom si na jaro připravili nějaký ten nový stroj. Ať již to bude historické  auto, motocykl nebo kolo, je pravděpodobné, že si budeme chtít k novému stroji také pořídit i odpovídající oděv. Ke stroji ze 60.-80. let to až takový problém není. Stačí se podívat do skříně po prarodičích, nebo rodičích a nějaký ten kousek se vždy najde. Hořší je to ale s oblečením k předválečným strojům. Tam už většinou nestačí průzkum skříní  a musíme se poohlédnout po burzách, nebo navštívit rovnou krejčího.

   Než se však pokusíme nějaký oděv si pořídit, je dobré si alespoň prohlédnout dobové fotografie, nebo si přečíst něco o dobové módě, aby výsledek nedopadl ve stylu Šlapeťáků  ,,Tak tady mě máte. Já jsem Pépik z Podolí."  Hlavní problém je v dnešních látkách a jejich barevnosti. Ne vždy je vhodné nechat si ušít oblek z první látky, která nám padne do oka. Dříve se používaly na látky přírodní materiály, což je v dnešní umělé době velký problém.

   O tomto problému již bylo napsáno mnoho stránek textu a co autor, to jiný názor. My jsme při hledání narazili na opravdu kvalitní stránky (alespoň se domníváme ), které se zabývají módou za první republiky, vhodnou nejen pro řidiče.

   Takže pokud řešíte co na sebe, podívejte se na stránky https://www.dobove-obleceni.cz/index.html